📷 alcătuiri

Toată lumea vrea să creeze conţinut (termenul acoperă cea mai largă cu putinţă categorie de texte produse ca să circule pe internet). Este o boală veche, nu a apărut cu internetul, dar o chema altfel, a purtat diverse nume. Oamenii au făcut fotografii ca să se bucure de puterea pe care le-o dădea ocupaţia cu pricina: înregistrau fragmente de realitate, le luau cu ei unde voiau şi le arătau cui voia să le vadă. Mai mult însă, a face fotografii îţi dă iluzia că îţi satisfaci dorinţa de creaţie, spunea Gisèle Freund (creaţia ne dă ghes tuturor; IKEA o ştie foarte bine, vinde o bucătărie drept loc „în care creăm împreună“). Desigur, sunt creaţii şi creaţii.

Fotografia probează că peste tot este sens (oamenii cu asta se ocupă, produc sens); sensul are adesea viaţă scurtă şi de cele mai multe ori nu ajunge la împlinire – să-i urmăreşti încercările de a cristaliza şi să cauţi să le arăţi în alcătuiri, iată o bucurie!

Când e vorba de fotografii, conţinutul meu poartă adesea numele de alcătuiri. O cale de a produce alcătuiri este să aşez obiecte în diverse relaţii spaţiale; mi se pare că aceste obiecte şi relaţiile lor ar spune ceva şi altcuiva decât mie. O altă cale e să caut în jur obiecte între care pare să merite să stabileşti o ţesătură vizuală: te tot uiţi, te mişti la dreapta şi la stânga şi la un moment dat poţi crede că ai văzut, ai creat o alcătuire. Un inegalabil maestru al alcătuirilor era Henri Cartier-Bresson. O altă cale este să descopăr obiecte deja legate de o ţesătură de relaţii cu conţinut: configuraţia, mi se pare uneori, aştepta să recunoască cineva sensul pe care îl poartă; ce noroc că mă aflu în faţa ei! Uneori, dai peste lucruri amuzante: iată un fragment de realitate cu totul neaşteptat – de pildă, o pereche în frescă pe peretele unei Judecăţi de Apoi: dracul duce într-o roabă ceea ce arată a ursuleţ de pluş, dar lângă care scrie: darwinişti. Aha! În roabă este de fapt o maimuţă şi dracul o duce în iad; până la urmă, nu văd nici urs de pluş, nici maimuţă, văd un necredincios care crede în evoluţionism.

guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments